• Subcribe to Our RSS Feed

Nieuws

VALPREVENTIE, theorie en praktische oefeningen. Gegeven door Jan Moggré

7 Juni 2018 20.00 Brandweerkazerne. Inschrijven via :  https://www.cursusprojectamerongen.nl/product-categorie/welzijn/#cursus_8873

Amerongen Gezond is een samenwerkingsverband van professionele hulpverleners en therapeuten op het gebied van de reguliere zorg, complementaire zorg, beweging en welzijn. Amerongen Gezond geeft informatie en maakt mensen wegwijs op het gebied van gezondheid door de diverse mogelijkheden die hier in Amerongen geboden worden, naast elkaar te zetten. Hierdoor kun je als cliënt of geïnteresseerde een goede keuze maken voor wat het best bij je past.

 

1 oktober 2017
Open dag Amerongen Gezond in de Rijnkapel tussen 1 en 4 uur.
Ontmoet de professionals die aangesloten zijn bij Amerongen Gezond of doe mee met een gratis kennismakingsworkshop

Het programma ziet er als volgt uit:
13.15 h Yoga door Marcha- Ontdek je (vuur)kracht door yoga
13.45 h Meditatie/Mindfulness door Josine- Herstel de verbinding met jezelf
14.15 h Tai Chi door Wanda- Loslaten, ontspannen, energie en balans ervaren
14.45 h Familieyoga door Yvonne- Op yoga-avontuur met het hele gezin
15.15 h Muziektherapie door Jamie- Samen meerstemmig zingen en een battle aangaan met elkaar gevolgd door een korte braintrainer
15.45 h Workshop door Chiel- Natuurgerichte Therapie

De koffie en thee staan klaar

Meer informatie over de workshops:

Yoga doet goed en is voor iedereen en alle leeftijden. Door fysieke oefeningen en het juiste gebruik van de adem voel je je na een yogales in balans en ontspannen. Je lichaam en geest worden door yoga sterker en flexibeler. In deze korte workschop doen we fysieke oefeningen en een korte meditatie waardoor je je individuele kracht ervaart, de kracht van je derde chakra.

Meditatie/Mindfulness: Tijdens deze korte meditatie, draaien we onze aandacht van buiten naar binnen, maken onze energie schoon en beleven het hier en het nu.

Tai Chi is een Chinese bewegingsleer die zich richt op het bevorderen van je algehele gezondheid.
De langzame, ontspannen en ronde bewegingen stimuleren je energiecirculatie en je bewustzijn.
Hierdoor kunnen energieblokkades oplossen, je evenwicht en balans kunnen herstellen.
Je ontwikkelt jezelf, (innerlijke) kracht en weerstand.
Tijdens deze korte workshop maak je kennis met Tai Chi en kun je ervaren wat Tai Chi voor jou kan betekenen.

Familieyoga: Op een speelse wijze doen we yogaoefeningen voor kinderen (vanaf 3 jaar) en ouders. Plezier staat voorop.

Muziektherapie: In deze workshop zullen we aan de hand van een eenvoudig lied variaties gaan maken. We zoeken de meerstemmigheid en zullen bij genoeg deelnemers een battle gaan houden.
Met een korte oefening zullen we ons brein trainen. Daarin zal ik toelichting geven over de bruikbaarheid hiervan binnen gezinnen, relaties, maar ook in spanning en stress en trauma.

 

 

Op 12 Oktober 2016 zijn de fysiotherapeut (Meta Dulack) , de lymfoedeem therapeut (Lisette Schelbergen), de oefentherapeut (Cara ten Hoopen) en de diëtiste (Inge Schakel) samen een pilot voor een half jaar begonnen voor vrouwen met Lipoedeem.

Lipoedeem is een aandoening die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Er is sprake van een afwijkende vorm en opbouw van de vetcellen, die groter zijn dan normaal. Door een verstoorde functie van deze vetcellen blijven deze groot en krijgen uiteindelijk een vreemde vorm.

 

 

 

Vitamine D-advies osteoporose moet omhoog     (18-06-2015)

Vijftigplussers met valfracturen en osteoporose krijgen regulier meestal 20 mcg vitamine D (800 IE) per dag voorgeschreven. Uit recent onderzoek blijkt dat dit onvoldoende effect heeft op de vitamine-D-status.

Een vitamine-D-tekort is wijdverbreid, in het bijzonder onder ouderen. Een verklaring hiervoor is dat de oudere huid minder efficiënt zonlicht omzet in vitamine D. Ook gaan ouderen minder vaak naar buiten, waardoor de huid minder zonlicht opvangt. Daardoor lopen ouderen een groter risico op osteoporose en valfracturen.

Regulier wordt bij vijftigplussers met valfracturen en osteoporose 20 mcg vitamine D voorgeschreven. Deze dosering zou de bloedwaarde van vitamine D na verloop van tijd boven de 50 nmol/L moeten krijgen. De wetenschappers onderzochten of dat inderdaad zo is.

Aan het onderzoek deden 82 Nederlandse patiënten mee met een laagenergetische fractuur. Bij aanvang van het onderzoek was de vitamine D-status bij alle deelnemers lager dan 21,2 nmol/L. Deze bloedwaarde is typerend voor Noordelijke stedelingen. Ter vergelijking: jagers-verzamelaars rond de evenaar hebben een gemiddelde bloedwaarde van 115 nmol/L.

Alle patiënten kregen gedurende 10 weken dagelijks een supplement met 20 mcg vitamine D3 (800 IE). Aan het eind van het onderzoek was de gemiddelde vitamine-D-status 48,5 nmol/L. Wat bleek? Slechts 45,1% van de patiënten haalde de doelstelling van meer dan 50 nmol/L.

“De dosering die vaak wordt voorgeschreven van 800 IE resulteerde na tien weken behandeling in suboptimale serumniveaus vitamine D bij meer dan de helft van de patiënten”, concluderen de onderzoekers.

Het is dus belangrijk om de (aanvangs)dosis te verhogen, regelmatig de status te controleren en zo nodig de dosering bij te stellen. Het orthomoleculaire devies ‘tachtig is prachtig’ biedt wat ons betreft hier uitkomst. Om de ideale bloedwaarde van 80 nmol/L te bereiken is een dagdosering nodig van minimaal 45-50 mcg per dag (1800-2000 IE).

Bronnen

  1. Borg E-J., et al. Prevalence and correction of severe hypovitaminosis D in patients over 50 years with a low-energy fracture. The Netherland Journal of Medicine, 2015.
  2. F.A.J. Muskiet, G.E. Schuitemaker, E. van der veer en J.P.M. wielders, Is het vitamine-D-advies van de Gezondheidsraad toereikend?, Ned Tijdschr Klin Chem Labgeneesk 2009; 34: 197-198
  3. A. Frankhuizen, Vitamine D en L-tryptofaan: veelbelovende dieetinterventie bij autisme – ‘Vitamine D – Feiten en cijfers’, www.naturafoundation.nl