• Subcribe to Our RSS Feed

Manuele Therapie

Wanneer bewegen niet meer vanzelfsprekend is kan Manuele Therapie ES ® wellicht uitkomst bieden. Bij rugklachten, nek- of hoofdpijn, of andere problemen van het bewegingsapparaat kan deze unieke behandelwijze wellicht uitkomst bieden.

Portretfoto Akkermans, Eric
Manuele Therapie ES® is een behandelmethode die direct aangrijpt op de gewrichten van ons lichaam. De methode wordt ook aangeduid als ‘Manuele Therapie E.S.®’. De toevoeging E.S.® (eggshell-specialist) wil zeggen dat de behandeltechniek zó subtiel is, dat een eierschaal nog niet zou breken.

Ieder mens heeft zijn eigen bewegingspatroon. Bij klachten in het bewegingsapparaat reageert een gewricht niet meer adequaat op een gevraagde functie, waardoor het individuele bewegingspatroon verstoord raakt. Deze vorm van Manuele Therapie richt zich op het herstellen van de verstoorde relatie tussen vorm en functie.

Het bewegingsapparaat is een functionele eenheid, reden waarom alle bewegingsketens, dus het totale lichaam wordt behandeld.

Door het testen van een aantal voorkeursbewegingen (b.v. hoe u spit, de handen vouwt, de kleermakerszit aanneemt) en het meten van de asymmetrie van het lichaam (links-rechts verschillen), wordt de individuele bouw en functie van de patiënt vastgesteld. Met behulp van schema­boeken worden aan de hand van deze metingen de individuele bewegingspatronen van de gewrichtsketens bepaald.

Op basis van de verkregen gegevens wordt duidelijk hoe de Manueel Therapeut ES® de gewrichten moet bewegen. Vervolgens wordt het totale bewegingsapparaat behandeld door de gewrichten met subtiele, zachte druk te laten bewegen. De behandeling duurt ongeveer één uur.

Deze tekst is een samenvatting van de tekst van de patiënten folder en de website van de VMT (www.manueeltherapeuten.nl).

Manueel Therapeuten ES®
Erik Akkerman voltooide de opleiding Manuele Therapie ES® te Utrecht in 1981. In 1977 studeerde hij af aan de fysiotherapie opleiding ‘Jan van Essen” in Amsterdam. Hoewel hij diverse post-HBO opleidingen volgde o.a. sportfysiotherapie, bleek zijn hart toch te liggen bij de Manuele Therapie systeem van der Bijl en maakte hij in 1990 hiervan volledig zijn beroep. Daarvoor combineerde hij de fysiotherapie en Manuele Therapie ES® in zijn praktijk in Utrecht. Van 1990 tot 2004 werkte hij parttime als Manueel Therapeut ES® voor het instituut voor stressbehandeling en preventie ‘Dartheide’. In dit instituut werd in multidisciplinair verband gewerkt met cliënten met stressklachten en burn-out.

Van 2010-2012 volgde hij de master-opleiding Manuele Therapie bij AVANS in Breda en deed als afstudeerproject een literatuuronderzoek naar totaalbeweging.

Marianne Kleisma is sinds oktober 1995 Manueel Therapeut ES®. Zij werkt parttime in de praktijk van Erik Akkerman in Amerongen.  Daarnaast doet zij vakantiewaarnemingen en heeft  een eigen praktijk als Manueel Therapeut ES® in Zeist. Naast behandelingen Manuele Therapie ES® begeleid zij onder andere hardlopers op allerlei niveaus. Meer informatie vindt u op deze site bij Marianne Kleisma.

Kijk voor meer informatie op www.akkermanmanueeltherapeut.nl