• Subcribe to Our RSS Feed

Oedeemtherapie & therapeutisch elastische kousen

Ons lichaam bestaat voor zo’n 70% uit water en dat moet ongeveer op hetzelfde peil blijven. Bij sommige mensen is er sprake van zwelling in de huid door vochtophoping (oedeem) omdat het bloedvatenstelsel en/of het lymfestelsel niet goed meer functioneren. Dit kan komen door een ingrijpende (oncologische) operatie, brandwonden, een botbreuk, aanleg, ouderdom of problemen met bloed en/of lymfevaten. De impact van oedeem op het dagelijks leven kan heel groot zijn. Denk bijvoorbeeld aan het moeilijk kunnen lopen, niet meer in de schoenen passen of een arm niet goed meer kunnen gebruiken.
Als oedeemtherapeut behandel ik patiënten die last hebben van lymfoedeem, veneus oedeem en lipoedeem. Zij kunnen voortaan op één adres terecht voor behandeling en het aanmeten van therapeutische kousen: Praktijk voor Fysio- en Manuele Therapie, Koenestraat 1 te Amerongen.

Behandelmethoden die ik kan uitvoeren:
• Manuele Lymfe drainage (MLD): een zachte massage techniek die het lymfevocht verplaatst en tevens zorgt voor ontspanning en pijnstilling in het aangedane lichaamsdeel.
• Oefentherapie: ademhalingsoefeningen en bewegen
• Lymfetaping: speciaal aangelegde tape ter verbetering van lymfoedeem, littekenweefsel en afname zenuwpijn
• Littekentherapie: om littekens zacht en soepel te maken
• Intermitterende Pneumatische Compressie: bij deze behandeling pompt een apparaat lucht via een manchet om arm of been in de luchtkamers van het manchet. Hierdoor ontstaat een pompbeweging die het vocht omhoog drukt.
Aanmeten, bestellen en afleveren van arm-, en beenkousen:
• Compressie therapie: na behandeling is het belangrijk om passend compressie materiaal aan te meten bij het oedeem. Denk hierbij aan therapeutische elastische kousen (TEK), beter bekend als ‘steunkousen’, zwachtelen en compressiemateriaal met klittenband.

Indien u een arm-, knie- of beenkous(en) nodig heeft kan ik deze aanmeten, bestellen en afleveren.
Ik kom zo nodig ook aan huis.
Ook adviseer en bestel ik een passende aantrekhulp als dat nodig is.
Wanneer u een verwijzing of machtiging van huisarts of specialist heeft regel ik de vergoeding met de zorgverzekeraar. Omdat ik samenwerk met FysioTek kan ik alle drukklassen, soorten en maten leveren uit een zeer breed assortiment van alle fabrikanten van hulpmiddelen bij oedeem, trombose en spataderen.
Op deze manieren kan ik u helpen om de gevolgen van langdurig oedeem verder te voorkomen, te verminderen en te bestrijden. U kunt hiervoor voortaan op één adres in Amerongen terecht.

Mocht u vragen hebben of meer willen weten, dan kunt u mij bellen Lisette Schelbergen Algemeen Fysiotherapeut, Oedeemtherapeut
Praktijk voor Fysio- en Manuele Therapie Amerongen 0343-451582 of 06-15471940

Voor meer informatie: www.fysio-en-manueletherapieamerongen.nl